بچینگ پلانت

بچینگ تر ، بچینگ خشک ، سازنده بچینگ

شرکت توسعه ماشین بیستون راه تولید کننده انواع بچینگ پلانت ، بچینگ تر ، بچینگ خشک ، سازنده بچینگ ، کارخانه آسفالت ، بگ فیلتر ، کارخانه آسفالت سیار ،

امروزه بتن به عنوان یکی از مصالح اصلی در پروژه های ساختمانی مطرح است و لذا مساله نحوه تامین بتن مورد نیاز با کمیت و کیفیت مورد نظر اهمیت ویژه ای دارد . با توجه به حجم و نوع و محل کارگاه با تحلیل سود و زیان می توان در مورد اینکه بتن در کارگاه ساخته شود و یا از کارخانه تولید بتن آماده به محل حمل شود، تصمیم گیری کرد.

همچنین با افزایش تکنولوژی و نیاز مبرم به  پروژه های بزرگ مانند سدها و تونل ها و مواردی که نیاز به بتن ریزی بالایی دارند وجود دستگاه بچینگ امری ضروری محسوب میشود.

تاریخچه بتن سبک (فوم بتن)

بتن سبک هوادار یا CellularLightweight Concrete از سال ۱۹۲۳ میلادی در کشور آمریکا، هلند و بعدها در کشور آلمان مورد توجه قرار گرفت. توسعه وسیع بتن سبک، بنابر نیازمندیهای وسیع آن در پروژه های بزرگ ساختمانی از سال ۱۹۸۰ آغاز گردید و در این سال شرکت Voton با همکاری دانشگاههای آلمان و اروپا و شرکت Aning-Jonson آمریکا استفاده از این محصول را بصورت گسترده در جهان معرفی کرد.

فوم بتن در سال ۱۳۸۰ با ساخت کارخانه بلوک CLC وارد بازار ایران شد و از چند سال بعد، در کف سازی و شیب بندی بام در پروژه ها به کار گرفته شد.

امروزه استفاده و بکارگیری بتن سبک یا فوم بتن به عنوان یک متریال سبک و مقرون بصرفه در کشور های مختلف رایج شده است. روسیه، آمریکا، آلمان، چین، رومانی و ایتالیا از پیشگامان و از بزرگترین تولید و مصرف کنندگان این محصول هستند. ولی اسقبال گسترده آن از سال ۱۳۸۷ با آشنایی بیشتر مسکن سازان با این محصول، و بوجود آمدن شرکتهای متعدد فوم بتن رونق گرفت .

تعریف دستگاه بچینگ خشک و  بچینگ تر ؟

بچینگ خشک و  بچینگ تر

ساخت بتن با حجم زیاد نیاز به دستگاهی دارد که این دستگاه را بچینگ خشک  و بچینگ تر می نامند.

هر مرحله ریزش بتن یک بچ نامیده می شود و چون این دستگاه پشت سر هم بتن تولید می کند به آن بچینگ پلانت می گویند.

بچینگ پلانت) Batch Plant) درکل می توان گفت هسته اصلی یک ایستگاه تولید بتن است. در بچینگ پلانت با استفاده از پمپ‌های تعبیه شده بر ر وی دستگاه، سیمان از سیلوها و شن و ماسه با نسبت‌های مشخص به داخل دیگ بتن ریخته می‌شود. با استفاده از پمپ آب، نیز مقدار معینی از آب به داخل دیگ هدایت می‌شود. این مواد با یکدیگر ترکیب شده و از قسمت تخلیه به داخل تراک میکسر ریخته می‌شود. ظرفیت تولیدی بچینگ پلانت‌ها بر اساس حجم دیگ آن بیان می‌گردد. در مدل‌های متداول در ایران، بچینگ پلانت‌ها با حجم دیگ ۵/۰ – ۷۵/۰ و ۱ متر مکعب می‌باشند.

بچینگ خشک و  بچینگ تر  شامل چه قسمت هایی است؟                                                              

  1. سیلو های سیمان: این سیلوها که سیمان در آن ذخیره می شود و بین یک تا پنج سیلو بسته به نوع و اندازه ایستگاه مرکز بتن متفاوت است.
  2. منبع ذخیره آب : آب مورد نیاز هر بچ پس از اندازه گیری خودکار وارد میکسر می شود.
  3. مخازن شن و ماسه: شن و ماسه مورد نیاز به تفکیک در این قسمت ذخیره می شود.
  4. باسکول شن و ماسه: به مقدار مورد نیاز از هر مورد را اندازه گیری کرده و به میکسر ارسال می کند.
  5. باسکول سیمان: جهت توزین سیمان جهت انتقال به میکسر استفاده می شود
  6. دیگ میکسر: مواردی چون سیمان، شن و ماسه، آب در این قسمت با یکدیگر مخلوط می شوند.
  7. اتاق اپراتور: کنترل کمیتها و حجم داده شده در این قسمت توسط یک نفر اپراتور انجام می شود.
  8. حلزونیهای انتقال سیمان: سیمان را از سیلوها به باسکول سیمان منتقل می کند.
  9. کنتور آب: حجم آب مورد نیاز در هر بچ را اندازه گیری می کند.

بچینگ  در هر ۵ تا ۷ دقیقه می تواند بچ اسمی خود را تولید کند یعنی یک بچینگ ۱ متری در هر ساعت می تواند بین ۶۰ الی ۷۰ متر مکعب بتن را آماده نماید.

دستگاههای تولید بتن (بچینگ batching plants)

بچینگ به مجموعه تجهیزاتی گفته می شود که برای تهیه بتن طبق طرح اختلاط مورد نظر و نیز تحویل مواد توزین شده به تجهیزا ت حمل، قبل یا بعد از مخلوط کردن مصالح حسب مورد، به کارگرفته می شود. با توجه به گستره وسیع عملکرد، انواع مختلفی از بچینگ ساخته  میشود و برای کاربردهای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد.

بچینگ ها در حالت کلی شامل اجزایی هستند، از قبیل سیلوهای سیمان، مخازن نگهداری شن وماسه و آب، سیستمهای انتقال مصالح، تجهیزات توزین و پیمانه کردن اجزا، تجهیزات کنترل و در صورت لزوم اجزای دیگری از قبیل دیگ آب گرم و تجهیزات سرمایشی مانند یخ سازها نیز به آن افزوده می شود. در این بخش به معرفی انواع بچینگها پرداخته و در بخشهای بعدی هریک از اجزا به تفصیل بررسی خواهند شد.

ظرفیت تولید بتن در بچینگ خشک و بچینگ تر معمولا با میزان تولید مترمکعب در ساعت بیان می شود، انواع مختلف بچینگها در ظرفیتهای مختلف امروزه ساخته می شوند و با توجه به نیاز می بایست نسبت به انتخاب سیستم مورد نظر اقدام نمود . بچینگ ها می توانند تا ظرفیت بالغ بر ۲۰۰  متر مکعب بر ساعت بتن تولید کنند، اما ترجیح داده می شود برای ایجاد حاشیه اطمینان از تعداد بیشتری بچینگ با ظرفیت کمتر  استفاده شود تا که در صورت از کار افتادن یک دستگاه، عملیات بتن ریزی تعطیل نشود . در حال حاضر عمدتاً بچینگها در ابعاد  ۳۰ -۱۵۰  متر مکعب در ساعت تولید می شود.

انواع بچینگ تر و بچینگ خشک

بچینگها با توجه به معیارهای مختلف به انواع گوناگونی تقسیم می شوند. از دیدگاه جریان مواد در آنها و نحوه چینش فیزیکی ادوات به دو نوع افقی و عمودی از دیدگاه روش تولید به دو نوع اختلاط مرکزی و اختلاط در حین حمل  (اختلاط خشک) از نظر کاربرد نهایی محصول به ایستگاه های بتن حجیم، بتن روسازی، بتن معمولی (بتن آماده) فرآورده های بتنی و نهایتاً به سه نوع ثابت، قابل حمل و متحرک تقسیم می شوند.

بچینگ پین میکسر

انواع بچینگ از دیدگاه جریان مواد

ایستگاه پیمانه کردن عمودی : در این نوع ایستگاهها مواد توسط تجهیزات انتقال به مخزن بالا برده می شوند وسپس توسط نیروی ثقل به درون قیفهای توزین ریخته می شود و پس از پیمانه شدن، بسته به نوع ایستگاه به دستگاه مخلوط کن انتقال می یابند و یا مستقیماً وارد تجهیزات انتقال بتن می شوند. بچینگهای عمودی معمولاً با به کارگیری بخشهای مدولی نصب میشوند که این امر نصب و مونتاژ آنرا در محل تسریع میکند.

یکی از محاسن به کارگیری این نوع بچینگها اینست که پرکردن وسایل حمل و نقل به صورت ثقلی و با باز کردن یک دریچه انجام می شود.پس از توزین، دریچه های پیمانه به طور کامل باز می شود و مخلوط کن مواد را با حداکثر سرعت تخلیه می نماید. این نوع بچینگ خشک و  بچینگ تر  سطح کمتری را اشغال می کند، ولی نیاز به تسمه نقاله پر کننده گرانتری دارند و اداره آن درحالت کلی مشکلتر است . از دیگر مزایای آن می توان به این موضوع اشاره کرد که با توجه به اینکه این سیستم می تواند به صورت کاملاً متمرکز و پوشیده از همه طرف احداث شود . لذا عملکرد آن در شرایط متنوع جوی با عایقکاری ها و وسایل کنترل حرارتی مطلوبتر است، ضمن آنکه آلودگی کمتری در محیط اطراف ایجاد می کند.

بچینگهای افقی :در اکثر این ایستگاهها مواد تا مخزنهای ذخیره بالا برده می شوند، سپس به وسیله نیروی جاذبه به درون قیفهای توزین ریخته می شوند و سپس به وسیله ی یک تسمه نقاله به مخلوط کن های مرکزی و یا تراک میکسرها منتقل می شوند.نوع دیگری از این بچینگها به این صورت است که ابتدا سنگدانه ها تا مخزن ذخیره بالا برده می شوند، سپس از آنجا به وسیله ی تسمه نقاله به پیمانه کن ها منتقل می شوند و بعد از آن به وسیله نیروی جاذبه به درون مخلوط کن مرکزی و یا به وسایل حمل و نقل ریخته می شوند. نمونه هایی از بچینگهای افقی در اشکال زیر  نشان داده شده اند.

انواع سازنده بچینگ خشک و  بچینگ تر از دیدگاه امکان جابجایی

بچینگهای ثابت در اکثر مواقع زمان قابل توجهی برای نصب شدن نیاز دارند که این زمان ممکن است تا چند هفته باشد تا بتوان در این مدت تمام قطعات را نصب کرد . لازم به ذکر است اجزای سازنده بچینگ خشک و  سازنده بچینگ تر  قبلاً در شرکت توسعه ماشین بیستون راه مونتاژ شده و سپس در محل کارگاه نصب می شوند که این امر باعث کاهش زمان و هزینه نصب آنها می شود .

لازم به ذکر است سازندهبچینگ های قابل حمل می توانند به راحتی حمل و نقل شوند، اما ممکن است باز هم چند روز وقت لازم باشد که قطعات آماده جابجایی شده و نیز در محل جدید نصب شوند.

نوع متحرک شامل کل تجهیزات مورد نیاز، سوار بر یک سیستم متحرک می باشد که می تواند به یک کشنده متصل شود تا به مکانهای موردنظر انتقال داده شود .ظرفیت تولید بتن در این نوع عموما پایین تر از بچینگهای ثابت است (حداکثر تا ظرفیتهای ۱۵-۲۰ متر مکعب در ساعت) ولی این سیستم علی الخصوص زمانی کاربرد دارد که مساحت منطقه بتن ریزی وسیع باشد، همانند ساخت فرودگاه و راهسازی و مانند آن و در این حالت ممکن است ایستگاه در مدت چند ساعت نصب و آماده بهره برداری شود . این بچینگها می توانند در دو حالت تر و خشک ساخته شوند. اگر میکسر در مجموعه وجود داشته باشد، اختلاط تر و در غیر این صورت باید اختلاط توسط تراک میکسر انجام شود . معمولا در کارگاهها برای انجام عملیات شاتکریت (بتن پاشی) از روش اختلاط خشک استفاده می شود.

انواع بچینگ از دیدگاه نحوه اختلاط

اساساً بچینگهایی که دارای مخلوط کن مرکزی می باشند و عمل اختلاط در محل بچینگ انجام می شود بچینگهای با اختلاط تر می نامند. عموماً بچینگهای عمودی از این نوع هستند و بچینگهای افقی نیز می توانند با این روش کار کنند . گاهی با توجه به استفاده از تراک میکسرها که عمدتاً برای حمل بتن به محل استفاده به کار گرفته می شود، می توان میکسر را از ایستگاه حذف کرد و اختلاط را در حین حمل انجام داد که بچینگهای با اختلاط خشک به این شیوه کار می کنند.

بچینگ پین میکسر

به این ترتیب که فقط مواد اولیه را وزن  کرده بدون آنکه هیچگونه اختلاطی انجام شود و عمل اختلاط در حین حمل انجام می شود. افزودن آب می تواند هم در محل ایستگاه و هم در کارگاه انجام شود . روش دیگری نیز وجود دارد که در واقع می توان آنرا اختلاط نیمه خشک نامید، به این ترتیب که قسمتی از مخلوط کردن بتن در بچینگ و قسمتی نیز در تراک میکسر ها انجام شود، که این امر باعث صرفه جویی در زمان و هزینه خواهد شد . در هر حال باید با در نظر گرفتن صرفه اقتصادی و فنی نسبت به انتخاب سیستمی که بهترین کارایی را با کمترین هزینه داشته باشد اقدام نمود.

انواع بچینگ خشک و  بچینگ تر  بر حسب نوع میکسر

مخلوط کن ها که در بچینگ خشک و  بچینگ تر  به کار گرفته م یشوند و اصطلاحاً در کارگاهها به نام دیگ بچینگ معروف هستند، حسب مورد انواع مختلفی دارند که شامل موارد زیر می باشد

میکسر با خمره دوار( درام ) :

این نوع مخلوط کن ها با استفاده از خمره دورانی که دارای تیغه هایی در داخل می باشد که مواد را با چرخش خمره بالا برده و روی هم می ریزد و به این ترتیب اختلاط انجام می شود. برای تخلیه بتن از این میکسرها ، خمره را کج می کنند که این امر توسط جکهای هیدرولیکی انجام می شود. این نوع از میکسرها می توانند دارای دو دریچه مجزا برای ورود و خروج مصالح بوده و یا اینکه درای یک دریچه مشترک باشند . ظرفیت این میکسرها متفاوت بوده و میتوانند با ظرفیت بالغ بر ۱۲ متر مکعب ساخته شوند. تغذیه این میکسرها می تواند با تسمه نقاله و یا به صورت وزنی انجام شود.

میکسرهای با محور افقی (shaft) :

در این نوع میکسرها عمل اختلاط با چرخش دو محور افقی در خلاف جهت یکدیگر انجام می شود که به هریک از این محور ها تیغه هایی نصب شده است که با استفاده از آنها مخلوطی یکنواخت حاصل می شود. استفاده از این نوع از میکسرها برای حجم بیشتر متداول بوده و تخلیه مواد از یک یا دو دریچه در پایین صورت می گیرد.

میکسرهای با محور قائم (pan) :

اساس کار همانند نوع افقی است با این تفاوت که تیغه ها به محوری قائم متصل هستند و با چرخش آن مصالح را مخلوط  می کنند. نحوه آرایش  تیغه ها نقش مهمی در توانایی ایجاد مخلوطی یکنواخت دارد.

نکته ای که در مورد میکسرها قابل ذکر است، لزوم در نظر گرفتن تدابیری برای جلوگیری از استهلاک زود هنگام تیغه ها و افزایش عمر مفید آن و کاهش هزینه های نگهداری می باشد. چرا که این تیغه ها و نیز جداره محفظه در تماس مستمر با مخلوط بتن هستند.